Μέθοδοι Φυσικοθεραπείας
BOBATH
Η κύρια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η Bobath-NDT(Neurodevelopmental Treatment-Νευροεξελικτική Αγωγή). Η NDT-Bobath δεν είναι μια μέθοδος αλλά ολόκληρη φιλοσοφία.
Στόχος της NDT είναι να προετοιμάσει το βρέφος/παιδί να κατακτήσει τα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του και να επιτεύξει συγκεκριμένη λειτουργική δραστηριότητα.
Με τη μέθοδο Bobath, ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί χειρισμούς και τεχνικές διευκόλυνσης με σκοπό να προετοιμάσει, να εκπαιδεύσει και τελικά να προκαλέσει στο βρέφος ή στο παιδί ένα φυσιολογικό κινητικό πρότυπο.
Οι σημαντικότερες από τις βασικές αρχές της μεθόδου είναι:
- Η εκπαίδευση και συνεργασία των γονέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των θεραπευτικών στόχων
- Έμφαση δίνεται στην ποιότητα της κίνησης
- Στόχος η λειτουργία με σεβασμό στην ποιότητα
- Η θεραπευτική στρατηγική είναι απόλυτα εξατομικευμένη
- Αντιμετωπίζεται το άτομο ως σύνολο- ολιστική προσέγγιση
- Καταστρώνεται και εφαρμόζεται εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα και προτείνει ειδικά βοηθήματα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποκατάστασης
- Στους μακροπρόθεσμους στόχους είναι πολύ σημαντική η πρόληψη των αντισταθμίσεων που οδηγούν σε ορθοπεδικές παραμορφώσεις
- Όσον αφορά στις θεραπευτικές τεχνικές, η ένταξη τους στο θεραπευτικό πρόγραμμα γίνεται με βάση τα κινητικά πρότυπα της καθημερινής δραστηριότητας.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μέσω της λειτουργικής φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης το παιδί:
- μαθαίνει να βρίσκει λύσεις σε κινητικά προβλήματα της καθημερινότητας του ανάλογα με τις ανάγκες του
- βελτιώνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του
- είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα του
Στόχος μας?
Το παιδί να αποκτήσει ένα επαρκές λειτουργικό επίπεδο ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται.
Ο φυσικοθεραπευτής καθοδηγεί με λεκτικά παραγγέλματα, παρέχοντας κάποια ή και καθόλου βοήθεια με τα χέρια του, ώστε το παιδί να μπορέσει να δοκιμάσει διάφορες εναλλακτικές οι οποίες θα το οδηγήσουν τελικά στο να επιλύσει το ‘’κινητικό πρόβλημα’’. Δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον δίνοντας ευκαιρίες εξάσκησής μέσω διάφορων παιχνιδιών και παροτρύνοντας το παιδί για επιπλέον άσκηση.
Η Λειτουργική κίνηση εξυπηρετεί δραστηριότητες της καθημερινότητας του κάθε παιδιού όπως:
- να καθίσει
- να μετακινηθεί προς την τουαλέτα
- να ανέβει σκάλες
- να μετακινηθεί στο κρεβάτι
- να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα ενεργά
Φυσικά η συμμετοχή της οικογένειας αλλά και των φροντιστών του παιδιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι μέσα σε αυτή την προσέγγιση, με σκοπό το ίδιο το παιδί να γίνει όλο και πιο αυτόνομο στην καθημερινότητά του.
ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η πρώιμη παρέμβαση αφορά μια ομάδα εξειδικευμένων υπηρεσιών που βοηθούν βρέφη και νήπια από 0 έως 3 ετών, τα οποία εμφανίζουν αναπτυξιακές ή και άλλες διαταραχές όπως προβλήματα κινητικότητας, αισθητικότητας, επικοινωνίας ή γνωστικής ανάπτυξης.
Προσφέρει έγκαιρη υποστήριξη στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, έτσι ώστε να καταφέρουν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Μέσα από το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης και στηριζόμενοι στις αρχές της Νευροεξελικτικής αγωγής και της λειτουργικής φυσικοθεραπείας, έχουμε σαν στόχο την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, όπως:
Κινητικές (π.χ. ρολλάρισμα, μπουσούλημα, περπάτημα)
Γνωστικές (π.χ. συλλογιστική, μάθηση)
Δεξιότητες αυτονομίας (π.χ. ντύσιμο, φαγητό)
Επικοινωνιακές (π.χ. ομιλία, κατανόηση)
Συναισθηματικές και κοινωνικές (π.χ. παιχνίδι, αλληλεπίδραση)
Η πρώιμη παρέμβαση απευθύνεται σε :
- Πρόωρα ή χαμηλού βάρους βρέφη
- Νεογνά που υπέστησαν χειρουργικές επεμβάσεις μετά την γέννηση τους
- Νεογνά με δυσκολίες στην κίνηση του κεφαλιού
- Βρέφη με δυσκολίες κίνησης ή ισορροπίας
- Παιδιά με καθυστέρηση στην ανάπτυξη, τα οποία να αναπτύσσονται αργά η με διαφορετικό τρόπο από άλλα παιδιά
- Παιδιά που βαδίζουν στις μύτες των ποδιών
- Παιδιά με δυσκολίες στον συντονισμό και την ισορροπία
Η οικογένεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας, γι’ αυτό και είναι φυσιολογικό οι γονείς να ανησυχούν όταν το παιδί τους δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τα τυπικά στάδια ανάπτυξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Εάν ανησυχείτε πως το παιδί σας δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό ή τρόπο σε σχέση με τα άλλα παιδιά παρόμοιας ηλικίας, ήμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας ή και τον αναπτυξιολόγο σας το ενδεχόμενο πρώιμης παρέμβασης έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη ανάπτυξη για το παιδί σας
SCHROTH
Η Schroth method είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης, επισήμως αναγνωρισμένη από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες που ασχολούνται με την σκολίωση χρησιμοποιώντας ειδικές εξατομικευμένες ασκήσεις που προσαρμόζονται στον τύπο της σκολίωσης.
Βασίζεται στην τρισδιάστατη αυτο-διόρθωση της σκολίωσης μέσω της αναπνοής, στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην εφαρμογή της στροφικής αναπνοής και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων στην καθημερινότητα.
Εφαρμόζεται:
- ως αποκλειστική θεραπεία για την σκολίωση, σε μικρές σκολιώσεις κάτω από 250
- σε συνδυασμό με τον κηδεμόνα όταν το παιδί βρίσκεται στην ανάπτυξη
- μετά από χειρουργική επέμβαση